Meer mussen en ander mooi kleins in uw tuin… met siergrassen

Vogels zoeken graag naar voedsel tussen dode bladeren

Tuin winterklaar = wachten maar? Dode takken opgeruimd, bladeren weggeharkt, misschien wat bloembolletjes ingegraven… fijn als het gedaan is. Toch kan een opgeruimde tuin een nogal troosteloze aanblik geven. Vooral als er zwarte grond tussen de gesnoeide en gerooide planten te zien is. Alsof het wachten op het voorjaar al is begonnen. Dat is niet, hoe een wintertuin eruit hoeft te zien.

Bamboe is een woekeraar. Gras gedraagt zich heel anders!

Pandabeer in uw achtertuin – Heeft u siergras in uw tuin? De kans is klein, want siergras heeft het slechte imago van een woekeraar. Een woekerplant zoals bamboe. Zonde! Inderdaad, bamboe heeft inderdaad de neiging maar door te groeien. Tenzij u een pandabeer als huisdier heeft, is dat hartstikke lastig (hoewel dit probleem met een wortelbegrenzer is opgelost).

De meeste siergrassoorten echter schieten alleen wortel, waar ú ze plant. Ook in andere opzichten zijn siergrassen een goede buur van uw andere planten. Onder heesters en struiken houden ze zich gedeisd zodra deze vol in het blad zitten. Dan zijn het ideale bodembedekkers. Omdat zij net zo afhankelijk zijn van het zonlicht als hun bovenbuurman, wachten ze met groeien totdat deze het blad verliest. En dat zorgt voor een prachtig gevarieerd beeld!

Wat ik zelf zo gaaf vind aan gras, is dat het allerlei kleine diertjes aantrekt. Niet alleen dode bladeren, ook een flinke graspol biedt een winterhuis aan egels. De aren van het gras zorgen voor najaarsvoedsel voor kleine vogels, in het voorjaar trekken ze de sprieten eruit als nestmateriaal. Kortom… siergrassen mogen niet ontbreken in een natuurtuin. U raakt niet uitgekeken!

U wilt een natuurtuin en u zoekt advies? Mijn mobiel gaat altijd mee naar buiten: 06 1443 8026 of mail naar bianca@puurtuinen.nl

Siergrassen. Alle voordelen op een rijtje:

 • meeste soorten doen het overal goed
 • makkelijk in onderhoud
 • prachtige pluimen in allerlei kleuren
 • brengen beweging in uw tuin
 • bloeien vrijwel allemaal in de nazomer
 • pluimen blijven na bloei lang mooi, wel tot het voorjaar!
 • winterhard
 • wat je ziet van gras is blad, dus alle soorten zijn bladhoudend
 • van geen andere plantensoort is meer variatie
 • verkrijgbaar in kortblijvend van 10 cm. tot weelderige bossen tot wel 250 cm!
 • stevige wortels dus bodem beschermend
 • leveren in najaar voedsel aan vogels
 • leveren in voorjaar nestmateriaal
 • ideale beplanting onder heesters en struiken
In de namiddag komen de gouden halmen tot hun recht

Mijn persoonlijke grassen Top 3

PANICUM gras met zijn opvallende bloei. Erna zijn de halmen van deze soort een sieraad voor uw tuin! (Hoogte plm. 80 tot 140 cm.)

MOLINIA, ook wel pijpenstrootje genaamd, is een compacte en makkelijke soort. Ik plant het vaak. (Hoogte plm. 60 tot wel 200 cm, groenblijvend.)

MISCANTIUS. Heeft u een buurman waar u helemaal klaar mee bent omdat hij oude fietsen of andere rotzooi verzamelt? Heeft u een lelijke schuur of kliko’s die u op een handige manier aan het zicht wil onttrekken? Miscantius is snel op hoogte en zorgt voor stoer effect in uw tuin.

Heeft u advies nodig? Wanneer ik voor het eerst –vrijblijvend- een kijkje in uw tuin kom nemen, beoordeel ik eerst de omstandigheden van de bodem en het licht. Ik schat de mogelijkheden in, vraag u het hemd van uw lijf over uw wensen en –heel belangrijk- uw mogelijkheden tot onderhoud.

Bianca Bakker.  Pure groet vanaf ‘t Landje van B’
06 1443 8026  bianca@puurtuinen.nl   
‘t Landje van B’ Spekkenwegje 8, 2071 KC Santpoort-Noord

Foto’s: © Beeldverhaal.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *