Nogal wiedes: onkruid wieden met een schoffel? Nee, weg ermee!

Wat u wel gebruikt is de drietand. In dit artikel leest u hoe onmisbaar dit stuk gereedschap in uw natuurtuin is.

Schoffels zijn reuze handig als een voetbal in uw struik is getrapt, maar totaal ongeschikt om onkruid mee te wieden. En wel hierom.Veel onkruidsoorten vermeerderen zich via hun wortels. Als u die aan stukken snijdt, groeit er uit elk stuk wortel een nieuw plantje. Tijdens het schoffelen kwéékt u als het ware onkruid!

Kortom: Schoffelen = Schade

Natuurlijk weet de plantsoenendienst wel wat ze doet. Rondom borders is een schoffel wél handig, met name heesterborders. Heeft u die niet? Dan laat u de schoffel beter staan.

De neuzen zijn lastig te zien onder de bladeren, want ze zijn nu nog bruin. Pas na het weghalen van de bladeren (een beetje zonlicht dus) kleuren ze groen en scheuten, eh… schieten ze omhoog.

Bijna maart, bijna voorjaar! Eindelijk is het tijd om de bodem van uw tuin schoon te maken. Voorzichtig de nieuwe neuzen, dat zijn de jonge scheuten van de beplanting. Ze zijn zo kwetsbaar als het porcelein van uw oma, denkt u daar maar aan tijdens het harken. Oké, misschien ietwat overdreven, maar mijn liefde voor jonge plantjes is groot.

Overwinterende egel onder het bladerdek? Dit is de tijd dat ze wakker mogen worden. Alle slakken die ze nu eten, leggen zo dadelijk geen eitjes. Direct nadat de bodem weer schoon oogt, strooit u er bioloigische compost (bijv. van DCM) overheen. Het ziet er mooi uit en beschermt kiemen en bodemdieren tegen nog volgende vorst. Mest brengt het (voor de natuur o zo belangrijke!) bodemleven op gang. Allerlei insectjes en wormen trekken de voedingsstoffen in de bodem en scheiden het weer uit in de vorm van belangrijke mineralen. Door te kiezen voor (iets duurdere) biologische mest, doet u de bijen een enorm plezier.

Links ’n dichtgeslagen bodem, rechts ’n losgewerkte bodem.

Maar hoe krijg ik dat onkruid nou weg? Door de schoffel in te ruilen voor de drietand. De wortels van het wortelonkruid komen bloot te liggen en zijn nu gemakkelijk met de hand weg te halen.

Heb ik echt geen gif nodig? Tenzij u stiekem bij de Russische inlichtingendienst werkt, heeft u geen gif nodig.

Poeh, met de drietand werken best zwaar! Is dat normaal? Alleen bij een dichtgeslagen of vastgetrapte bodem. Door een eenmaal luchtige grond gaan de drie tanden als door een pakje boter.

Waarom is dit eigenlijk nodig? Plantenwortels en bodemdieren hebben lucht en ruimte nodig. En legt wortels van wortelonkruid bloot, waarna die gemakkelijk in zijn geheel(!) zijn te verwijderen.

Hoe vaak moet dit? Liefst met enige regelmaat, zodra het onkruid begint te groeien.

Mag onkruid nu wel of niet op de composthoop? Hoewel zaadonkruid geen kwaad kan, adviseer ik mijn klanten om alle onkruid in de GFT bak te gooien. Het afval verwerkingsbedrijf is er blijer mee dan je buren.

Nog één laatste tip. Is de klus geklaard én is de vorst uit de grond? Geef uw tuin één keer extreem veel water, tegen uitdroging van de groeiende wortels. Daarna sproeit u pas weer bij droogte.

Wanneer ik voor het eerst –vrijblijvend- een kijkje in uw tuin kom nemen, beoordeel ik eerst de bodem en het licht. Ik schat de mogelijkheden in, vraag u het hemd van uw lijf over uw wensen en -heel belangrijk – uw mogelijkheden tot onderhoud.

Bianca Bakker.  Pure groet vanaf ‘t Landje van B’
06 1443 8026  bianca@puurtuinen.nl   
‘t Landje van B’ Spekkenwegje 8, 2071 KC Santpoort-Noord

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *