5x buiten-de-box ideeën voor uw nieuwe erfafscheiding

Vooral oude coniferen nemen veel zicht weg

Is uw voor- of achtertuin toe aan een nieuwe erfscheiding? Bedenkt u het alvast nu. Want de meeste struiken en boompjes kunnen pas worden gepoot, nádat ze hun blad hebben laten vallen. Maar ook voor groenblijvers is oktober t/m april de tijd om te verhuizen naar uw tuin.

Hieronder 5 ideeën die zich nét even buiten de box bevinden – maar binnen uw eigen erfgrens.

1  Zeeuwse Haag. Door de verscheidenheid aan bloemen en bessen doet u er een heleboel vogel- en insectensoorten een plezier mee. Deze bestaat uit meidoorn, sleedoorn, veldesdoorn en mengt zich graag met meer struiken. Prachtig als u van een landelijke sfeer houdt.

2  De buxus is de poedel onder de hagen. Deze struik heeft een tuttig, bijna nuffig imago. Onterecht! Als u het snoeien zelf verzorgt (met een beetje de franse slag), dan heeft u een bescheiden, onderhoudsvrije erfafscheiding.

3  Kruidenhaag. Prachtige planten die het prima doen langs of in plaats van een erfafscheiding! Struikjes hiervan bereiken een hoogte tussen de 40 en 150 cm. Ruikt en smaakt bovendien heerlijk voor uzelf… én voor uw buren.

  • Marjolein
  • Thijm
  • Rozemarijn
  • Eucalyptus
  • Laurier
  • Lavendel (ja, ook geschikt om mee te koken!)

4  Sierappelboompjes. Eén van mijn vaste klanten had het wilde idee om sierappeltjes rond de voortuin te laten planten. Een háág van appelboompjes! Het resultaat is adembenemend, vooral in de lente en nu, in de herfst. Klik hier voor het volledige artikel.

5  Géén erfafscheiding! Mijn laatste tip ligt niet eens in de buurt van de box. Bovendien niet geschikt voor elke tuin, wel raad ik iedereen aan zich af te vragen: waaróm wilt u een erfafscheiding? Hoe zou uw tuin eruit zien zonder? Wanneer u langs een bos- of perkrand woont kan het prachtig zijn om de overgang te laten vervagen, waardoor u ‘de natuur’ bijna in huis haalt. Maar ook zijn er (goede) buren in rijtjeshuizen die de schutting, heg of haag achterwege laten en van elkaars voortuin genieten. Wat een uitzicht!

Heeft u een origineel idee voor uw eigen erfafscheiding en wilt u bespreken of het haalbaar en praktisch is? Ik adviseer u met plezier welke mogelijkheiden het best bij uw situatie passen.

Bianca Bakker.  Pure groet vanaf ‘t Landje van B’
06 1443 8026  bianca@puurtuinen.nl   
‘t Landje van B’ Spekkenwegje 8, 2071 KC Santpoort-Noord

Foto’s: © Beeldverhaal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *