Maak nú uw tuinplan voor volgend jaar

Vogelliefhebbers zorgen voor voldoende bes in hun tuin

Evalueer uw eigen tuin. Nú is de tijd om u zich uw tuin in 2018 voor te stellen, want de meeste planten nog in hun blad zitten zijn ze nog gemakkelijk uit elkaar te houden. Het enige dat u ervoor hoeft te doen is goed te kijken… en wat aantekeningen of schetsen te maken. Dergelijke informatie is van onschatbare waarde, wanneer uw hovenier langskomt om uw tuinwensen te bespreken. Kijk naar elk afzonderlijk deel van uw tuin, en stelt u zichzelf de volgende vragen over élke plant, boom of struik:

 • Welke doet het goed?
 • Welke doet het minder en moet verplaatst worden?
 • Is er iets doodgegaan?
 • Wat vind ik te groot geworden?
 • Heb ik genoeg vogels (lees: bessen) in de tuin*?
 • Waar had ik het langst zon?
 • Wil ik daar zelf kunnen zitten of laat ik dit begroeid?
 • Welke plekken wil ik meer privacy?
 • Is mijn tuin onderhoudsvriendelijk genoeg?
 • Had ik ergens overlast van (vogel- of andere poep, hinderlijke takken, rotzooi van bepaalde planten, insecten)
 • Wat heb ik altijd al gewenst (bijv. vijver, pergola, terras, zitkuil)
Een ruwe schets van een klant

De beste hovenier voor uw tuin? Dat bent u zélf! Het klinkt misschien vreemd, maar dit zeg ik tegen al mijn klanten, bij wie ik ooit een tuin heb aangelegd. Eenmaal geplant, weet u als geen ander welke soort het ‘t beste doet in welke periode. Waar de zon het langs schijnt en waar ‘moeilijke’ hoekjes zijn. Dergelijke informatie is waardevol om een toptuin op te bouwen, een doel wat gewoon niet in een of twee jaar te realiseren is.

Overigens kan geen enkele hovenier dat – tenzij u de boel wilt laten betegelen en bestraten (die kans is klein, anders had u mijn berichten nooit gelezen). Een gevarieerde tuin/natuurtuin als doel is een meerjarig project, waar ik samen met mijn klanten aan werk. Voor elke omstandigheid is een perfecte plant naar uw wens. De reis naar uw perfecte tuin kunt u niet alleen afleggen, maar ik ook niet! Nee hoor, ook bij tuinieren ontkomt u niet aan het geven van feedback. Maar heerlijk over plantjes, besjes, vogels, onkruid en bloemetjes praten bij een kop koffie… voor u kan het net zomin een straf zijn als voor mij.

Schreeuwerige kleuren. Tenslotte nog ‘n leuk weetje: momenteel draagt de kardinaalsmuts zijn feloranje bes, onder de knalroze bloemen. Vogels zijn er matig gek op. Veel liever eten ze donkere bessen zoals vlierbes of bosbes, maar die zijn er inmiddels niet meer. Daarom ‘schreeuwt’ de kardinaalsmuts met van die felle kleuren, om zo toch vogels aan te trekken. Overigens wordt de struik in de volksmond ook wel ‘papenpetje’ genoemd, een verbastering van kardinaalsmuts- (of hoed). Een matige kwaliteit vogelvoer, maar prachtig gepresenteerd!

Wilt u uw eigen tuinplan met mij doornemen om uw tuin er volgend jaar nóg mooier bij te laten staan, neemt u dan gerust contact op. Of we maken uw tuinplan samen!

Bianca Bakker.  Pure groet vanaf ‘t Landje van B’
06 1443 8026  bianca@puurtuinen.nl   
‘t Landje van B’ Spekkenwegje 8, 2071 KC Santpoort-Noord

Foto’s: © Beeldverhaal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *